Hvor Kommer Brunsviger Fra?
Brunsvigeren er en meget populær spise, så snart man lander på fyn, hvor man også kan støde på det specielle fænomen “Runner med brunner”. Dette er altså et rundstykke, skåret halvt over, der er toppen med en brunsviger med den snaskede side nedad. Mange hævder også, at der skal en god omgang smør på rundstykket.
Hvor kommer brunsviger fra? Desværre er det ikke muligt at pege præcist på, hvor brunsvigeren stammer fra. Mange hævder, at brunsvigeren kommer fra den tyske by Braunschweig. Dog kan den stadig stamme fra Odense, da det i midten af 1800-tallet var meget almindeligt at opkalde kager efter tyske byer.
Du kunne altså både finde “Hannover-kager” og “Hamborg-kager”. Så selvom brunsvigeren er opkaldt efter en tysk by, så betyder det ikke nødvendigvis, at den også stammer derfra.
Brunsviger der dog heller ikke på samme måde en ting i den tyske by. Bestiller du en Brunsviger i den tyske by, så får du en tysk pølse, og altså ikke en kage med remonce.
Koncentrationen af brunsviger på Fyn er voldsom. Fynske bagere bruger op imod 150 kg brun farin hver eneste uge, imens en almindelig bager bruger 25 kilo om året. Herudover har brunsvigeren også sin helt egen lov. Der er også opfundet et begreb for folk, der forsker i brunsvigeren, nemlig Brunologer.