etnologen.dk

Hvem Var Aztekerne?

Skrevet d. 20. March 2020
canva.com

I dette indlæg for du en masse information om de legendariske Aztekere, og hvem de egentlig var.

Aztekerne er et meget berømt folkefærd som levede for mange tusinder af år siden, og er meget mystiske i deres oprindelse og levevis.

Mange historiske fund har hjulpet til med at skabe et klarere billede på hvem disse mennesker var, og hvordan de levede i gamle dage.

Historien om Aztekerne

Aztekerne var et indiansk folk som levede i det sydlige USA og Sydamerika fra omkring år 3000 f.kr. Til 1500-tallet.

Deres hovedstad var i stortiden byen “Tenochtitlan” som i dag er Mexico City.

Faktisk var Aztekerne ikke en nation som mange tror, der var i stedet tale om en række stammer som alle så sig selv som værende deres eget folk.

Dermed er begrebet “azteker” faktisk noget som er blevet påsat disse stammer, for at have et overordnet navn for dem.

Disse stammer bestod b.la. af grupper med navnene, chalca, cuitlahuac, malanialca, tepaneca, xochimilca og mexica.

Aztekerne menes at have været utrolig velorganiseret og faktisk også meget rige.

Selv den dag i dag finder man hele tiden nye artefakter, bygningsværker, tegninger og meget mere fra Aztekernes storhedstid.

Aztekernes havde deres egne ideologier, og havde helt unikke traditioner når det galdte bygningsværker, religion, madvaner, beklædning, landbrug og især deres meget omtalte kalender.

Hele oprindelsen menes at have været en form for vandring gennem tiden, hvor de igennem mange konflikter, men også samarbejder pludselig blev et meget succesfuldt folkefærd.

Fra i starten at være jægere og samlere lærte de ved hjælp af fællesskab og vidensdeling at dyrke den meget rige jord som de havde lige under sig.

Hurtigt lærte Aztekerne at opbygge et fællesskab, og opførte enorme og avancerede bygningsværker, og hele storbyer som blev opdaget mange år efter.

Aztekerne blev overvundet af Spanien tilbage i 1521, og efter en lang krig med Hernan Cortes og hans indianske allierede overgav Aztekerne sig.

Men faktisk var det ikke dette nederlag der var skyld i at Aztekerne mere eller mindre forsvandt.

Spanierne havde nemlig helt uvist båret sygdomme over atlanten, og inficerede det Aztetiske folk.

Resultatet var noget overraskende, da ca. 75 procent af befolkningen faktisk døde af disse sygdomme.

Dermed blev dette store folkefærd pillet fra hinanden, og er i dag kun at finde i historiebøgerne eller de mange artefakter og bygningsværker fra deres storhedstid.

I 1990 menes det at helt op til 1 million efterkommere af Aztekerne levede i Mexico, og stadig talte det oprindelige sprog.

Disse personer kaldes også for Nahuas eller Mexicanos.

I dag kan man som turist stadig besøge mange historiske steder med bygninger som menes at være blevet opført af de gamle Aztekere, men desværre er det Aztekiske folkefærd nærmest helt uddød bortset fra nogle af deres efterfølgere som i dag lever som normale mexicanere.

Deres historie er uden tvivl endnu mere fantastisk end hvad vi ved om dem i dag, og det er helt utroligt at et så avanceret folkefærd blev stabiliseret for så mange tusinder af år siden.

Deres kultur var helt unik, og er ikke lig noget andet i historien.

De var i sandhed et folkefærd med gode værdier, sammenhold og kendskab udover det sædvanlige fra denne tidsalder.

Der dukker som sagt stadig mange historiske objekter op som peger hen mod Aztekernes kultur, og vi får hele tiden nye informationer som hjælper til at danne det korrekte billede af hvordan dette unikke folkefærd levede tilbage i tiden.

Tak for støtten

Til sidst vil vi gerne takke Illums Bolighus for deres støtte til udarbejdelsen af dette indlæg.

I Illums Bolighus finder du utallige varemærker med fantastisk kvalitet og design.

Se eksempelvis deres udvalg af Kitchenaid Blendere eller måske Le Klint Bordlamper til dine indretningsbehov.

Næste indlæg
22. November 2022
Asetro er en religion, der havde mange tilhængere i Norden, inden at kristendommen tog over. Den går også under navnet Nordisk Mytologi, som nok er mere kendt i danske ører. Asetro er den mere moderne betegnelse, da der …
Er du en af dem der har fulgt med i diverse vikingeserier og er blevet lettere inspireret til at din kommende lille pige skal have et gammelt nordisk navn? Eller synes du, at det er dejligt at genoptage lidt fra den ga…
06. September 2021
Har du lige som så mange andre siddet og set den ene serie med vikinger efter den anden og nu vil du gerne forsøge at spise lidt som dem? Så skal du for det første have en gevaldig god tarmflora, da man på det tidspunkt …
Mmmmm, hvem elsker ikke en velgjort burger med masser af ost, lækre sprøde grøntsager, en saftig bøf og en velbagt bolle? Det er lige så mine tænder løber i vand og jeg bliver små lækker sulten efter en ordentlig omga…
Den demokratiske styreform er en dejlig ting, der har dannet grobund for mange af de gode ting ved vores samfund, som vi værdsætter den dag i dag. Selvom vi i norden er kendt for at være progressive, så var vi altså lang…
Vikinger er populære som aldrig før. Dette skyldes blandt andet, at man lige nu kan opleve vikingerne i både film, serier og videospil. Eksempelvis har serien “Vikings” skabt en stor og global interesse for de nordiske k…
23. January 2021
Baklava - til den søde tand Hvis du er til det søde, små dessertstykker kage, der nærmest drypper af honning, så er baklava sagen.   De store flade fade med baklava står til salg med et tyndt l…