etnologen.dk

Hvem Var Aztekerne?

Skrevet d. 20. March 2020
canva.com

I dette indlæg for du en masse information om de legendariske Aztekere, og hvem de egentlig var.

Aztekerne er et meget berømt folkefærd som levede for mange tusinder af år siden, og er meget mystiske i deres oprindelse og levevis.

Mange historiske fund har hjulpet til med at skabe et klarere billede på hvem disse mennesker var, og hvordan de levede i gamle dage.

Historien om Aztekerne

Aztekerne var et indiansk folk som levede i det sydlige USA og Sydamerika fra omkring år 3000 f.kr. Til 1500-tallet.

Deres hovedstad var i stortiden byen “Tenochtitlan” som i dag er Mexico City.

Faktisk var Aztekerne ikke en nation som mange tror, der var i stedet tale om en række stammer som alle så sig selv som værende deres eget folk.

Dermed er begrebet “azteker” faktisk noget som er blevet påsat disse stammer, for at have et overordnet navn for dem.

Disse stammer bestod b.la. af grupper med navnene, chalca, cuitlahuac, malanialca, tepaneca, xochimilca og mexica.

Aztekerne menes at have været utrolig velorganiseret og faktisk også meget rige.

Selv den dag i dag finder man hele tiden nye artefakter, bygningsværker, tegninger og meget mere fra Aztekernes storhedstid.

Aztekernes havde deres egne ideologier, og havde helt unikke traditioner når det galdte bygningsværker, religion, madvaner, beklædning, landbrug og især deres meget omtalte kalender.

Hele oprindelsen menes at have været en form for vandring gennem tiden, hvor de igennem mange konflikter, men også samarbejder pludselig blev et meget succesfuldt folkefærd.

Fra i starten at være jægere og samlere lærte de ved hjælp af fællesskab og vidensdeling at dyrke den meget rige jord som de havde lige under sig.

Hurtigt lærte Aztekerne at opbygge et fællesskab, og opførte enorme og avancerede bygningsværker, og hele storbyer som blev opdaget mange år efter.

Aztekerne blev overvundet af Spanien tilbage i 1521, og efter en lang krig med Hernan Cortes og hans indianske allierede overgav Aztekerne sig.

Men faktisk var det ikke dette nederlag der var skyld i at Aztekerne mere eller mindre forsvandt.

Spanierne havde nemlig helt uvist båret sygdomme over atlanten, og inficerede det Aztetiske folk.

Resultatet var noget overraskende, da ca. 75 procent af befolkningen faktisk døde af disse sygdomme.

Dermed blev dette store folkefærd pillet fra hinanden, og er i dag kun at finde i historiebøgerne eller de mange artefakter og bygningsværker fra deres storhedstid.

I 1990 menes det at helt op til 1 million efterkommere af Aztekerne levede i Mexico, og stadig talte det oprindelige sprog.

Disse personer kaldes også for Nahuas eller Mexicanos.

I dag kan man som turist stadig besøge mange historiske steder med bygninger som menes at være blevet opført af de gamle Aztekere, men desværre er det Aztekiske folkefærd nærmest helt uddød bortset fra nogle af deres efterfølgere som i dag lever som normale mexicanere.

Deres historie er uden tvivl endnu mere fantastisk end hvad vi ved om dem i dag, og det er helt utroligt at et så avanceret folkefærd blev stabiliseret for så mange tusinder af år siden.

Deres kultur var helt unik, og er ikke lig noget andet i historien.

De var i sandhed et folkefærd med gode værdier, sammenhold og kendskab udover det sædvanlige fra denne tidsalder.

Der dukker som sagt stadig mange historiske objekter op som peger hen mod Aztekernes kultur, og vi får hele tiden nye informationer som hjælper til at danne det korrekte billede af hvordan dette unikke folkefærd levede tilbage i tiden.

Tak for støtten

Til sidst vil vi gerne takke Illums Bolighus for deres støtte til udarbejdelsen af dette indlæg.

I Illums Bolighus finder du utallige varemærker med fantastisk kvalitet og design.

Se eksempelvis deres udvalg af Kitchenaid Blendere eller måske Le Klint Bordlamper til dine indretningsbehov.

Næste indlæg
Den skjulte stamme, som ikke er så skjult mere, har vi sat fokus på i dagens artikel. Har du hørt om en kultur fra Mexico, hvor der er helt sublime løbere? Så kan det være, at det er Tarahumara du har hørt om. Bliv kloge…
En Shaolin munk er en meget kendt monk som er bosat eller trænet på det fantastiske Shaolin Kloster eller tempel i Dengfeng nær byen Zhengzhou. Templet menes at stamme helt fra år 500 og er dermed over 1500 år gammelt. …
09. March 2020
Moskva Dette skal du se: Bolsjoj TeaterDen Røde PladsKremlVasilij-katedralenKristi Frelser-katedralenTretjakov-gallerietKirkegården ved Nyjomfru Klostret Paladset ArkhangelskoePaladset Tsaritsino Sankt Petersborg Det…
Mexico er et land med mange stolte traditioner, og en madkultur som hele verden holder meget kært. I dette indlæg retter vi fokus på nogle af de mest ikoniske Mexicanske traditioner som gør deres land og kultur helt uni…
Der findes en masse meget besynderlige og skøre rundt omkring i verden. Næsten ligegyldigt hvilket land, du besøger, så kan du finde en mærkelig ret eller to. Det er selvfølgelig meget subjektivt, hvad man definere som m…
Der findes tusindvis af forskellige traditioner fra utallige kulturer rundt om i verden. I dette indlæg har vi fundet nogle kulturfænomener som mange måske ikke kender, men som faktisk kan være vigtige hvis du besøger d…
Mange har nok hørt at “i Kina spiser de hunde” gennem tiden, men hvor rigtigt er det egentlig den dag i dag? I Kina spiste de i gamle dage mange hunde, men i dag er det ikke så udbredt som førhen. Dog er der stadig s…